07/03/2016

JABŁKOWO-OWSIANE BABECZKI / MAGDALENAS DE MANZANA Y AVENA


Pamiętacie jak tydzień temu wspominałam o babeczkach? W poniedziałkowy wieczór były w piecu. Zabierałam je do pracy przez kolejne trzy dni jako pyszną i pożywną przekąskę. Jeśli nie macie mąki owsianej, nic nie szkodzi. Ja swoją zrobiłam miksując blenderem płatki owsiane. Orzechy pekan komponują się w tym zestawieniu fantastycznie. Najlepszym momentem jedzenia był bonus w postaci natrafienia na kawałek orzecha. Przyprawy można dobrać wg uznania: ja użyłam hinduskiej mieszanki garam masala, ale możecie użyć też przyprawy do piernika lub stworzyć własny mix np. z cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, goździków, karadamonu, pieprzu cayenne, kminu rzymskiego, kolendry i co jeszcze Wam przyjdzie do głowy. 
Os acordáis de las magdalenas que mencioné hace una semana? La tarde del lunes se estaban horneando y los llevé al trabajo tres días seguidos como un rico y nutritivo snack de media mañana. Si no tenéis harina de avena, no pasa nada. Yo he hecho la mía, triturando los copos de avena con una batidora. Las nueces pecanas le dan un toque especial a las magdalenas y de hecho, el mejor momento de la consumición es encontrar un trocito de nuez. Podéis ser creativos en la selección de las especias: yo he usado una mezcla hindú, garam masala, pero podéis crear una composición propia, p.ej. de: canela, nuez moscada, jengibre, clavos, cardamomo, pimienta cayenne, comino, cilantro y lo que se os ocurra. 




* W wersji wegańskiej możemy zastąpić miód inną substancją słodzącą np. miodem palmowym, syropem klonowym, syropem z agawy, zmiksowanymi daktylami, stewią, ksylitolem, lub inną.
* En versión vegana podemos sustituir la miel por otra sustancia edulcorante, p.ej. miel de palma, siripe de arce, siripe de agave, dátiles triturados, stevia, xilitol u otra.


Przygotowanie


1) Mielony len zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut, aż spęcznieje.

2) Obieramy jabłka, oczyszczamy z gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3) W średniej wielkości misce mieszamy suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz sól.

4) Dodajemy lnianą papkę, płynny olej (jeśli używamy oleju kokosowego rozpuszczamy do najpierw w kąpieli wodnej) oraz miód. Mieszamy składniki do połączenia. 

5) Połóweczki orzechów pekan łamiemy w palcach na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Dolewamy sok wyciśnięty z ½ pomarańczy. Mieszamy.

6) Wypełniamy masą małe silikonowe foremki.

7) Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut.





Preparación


1) En un vaso ponemos el lino molido y lo cubrimos con agua tibia y lo dejamos unos minutos en remojo para que se convierta en una papilla espesa.

2) Pelamos las manzanas y sacamos los corazones. Las rallamos con un rallador con agujeros grandes.

3) En un bol mediano, mezclamos los ingredientes secos: la harina, los copos de avena, la levadura en polvo y la sal.

4) Agregamos la papilla de lino, aceite líquido (si usamos el aceite de coco primero lo derretimos al Baño María). Mezclamos los ingredientes hasta conseguir una masa homogénea.

5) Rompemos con las manos las mitades de pecanas para obtener trocoz más pequeños y los añadimos a la masa. Echamos zumo exprimido de ½ naranja.

6) Introducimos la masa en los moldes pequeños de silicona.

7) Metemos en el horno precalentado a  180ºC y horneamos durante 40-45 minutos.

2 comments:

  1. Smarujesz tłuszczem silikonowe foremki? U mnie niestety przywiera ciasto. Czy jest to normalne, czy może mam trefne foremki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moich silikonowych nie trzeba, jeszcze nigdy mi się nie przykleiło. Ostatnio robiąc tartaletki w metalowych foremkach do środka włożyłam papierowe foremki do babeczek.

      Delete